Διαπολιτισμοί Μεσολαβητές-Όταν ο πόνος χρειάζεται μετάφραση
Όταν ο πόνος χρειάζεται μετάφραση
Ημ/νια Δημοσίευσης: 30/06/2015
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει κάποιος είναι προφανές και κατανοητό. Περιπτώσεις που μέσα από συζήτηση με τον ασθενή δίνονται ενδείξεις στον θεράποντα προκειμένου να συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις για την πραγματοποίηση της διάγνωσης και την σύσταση θεραπείας.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το προφανές είναι μόνο η εκδήλωση κάποιου άλλου βαθύτερου προβλήματος. Περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον θεράποντα που έχει απέναντί του γιατί δε μιλούν την ίδια γλώσσα, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά.
Τέτοια περιστατικά είναι καθημερινά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας ή κοινωνικών υπηρεσιών, όταν η επικοινωνία εμποδίζεται λόγω γλωσσικών, πολιτιστικών ή θρησκευτικών διαφορών μεταξύ ασθενούς και ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού.
Αλήθεια πόσο εύκολο είναι να εξηγήσει σε μία κοινωνική λειτουργό ένας άνεργος άντρας με καταγωγή από την Αλβανία ότι ο λόγος που έχει εθιστεί στο ποτό είναι η απώλεια του ρόλου του στο σπίτι; Πόσο εύκολο είναι να κατανοήσει ο γιατρός ότι η γυναίκα που καλείται να εξετάσει, αρνείται με νοήματα την βοήθειά του, ενώ υποφέρει, και ζητά την προστασία της γιατρού δίπλα, επειδή δεν έχει λάβει την άδεια για αυτό από τον άντρα της; Πώς είναι δυνατόν να σκύψει με ψυχραιμία στο περιστατικό αυτό και να το αντιμετωπίσει όταν ακόμα δέκα ασθενείς περιμένουν να έρθει η σειρά τους και δυσφορούν; Πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μία συνεδρία όταν ο ασθενής μουσουλμάνος δεν αποδέχεται τη θεραπευτική βοήθεια που μπορεί να του προσφέρει ο ψυχίατρος γιατί πιστεύει πως μόνο η πίστη του μπορεί να τον σώσει;
Σε αυτές τις περιπτώσεις των διπλά ευάλωτων ασθενών μπορεί να βοηθήσει η διαπολιτισμική μεσολάβηση γιατί ενσκήπτει με σεβασμό στα περιστατικά και επιτρέπει την επικοινωνία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας. Αυτός ήταν και ο στόχος που εξυπηρέτησε το έργο «Προώθηση της Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης σε φορείς που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες μεταναστών, καθώς και σε μονάδες – κέντρα απεξάρτησης της χώρας» που υλοποιήθηκε από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της Δράσης 1.2/13: «Ευαισθητοποίηση κοινωνίας υποδοχής σε θέματα που άπτονται της ένταξης των μεταναστών – ενδυνάμωση των νομίμως διαμενόντων π.τ.χ.» του Ετήσιου προγράμματος 2013 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών που συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στο πλαίσιο του έργου αυτού απασχολήθηκαν συνολικά 29 διαπολιτισμικοί μεσολαβητές σε συστηματική βάση σε 16 φορείς παροχής υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών σε επτά περιφέρειες της χώρας - συγκεκριμένα στους Νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Λάρισας, Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας και Ηρακλείου. Μπορείτε να δείτε τα στοιχεία των φορέων που διευκολύνθηκαν από το έργο εδω.
Το έργο ολοκληρώνεται στις 30.6.2015. Η ανάγκη για επικοινωνία και στήριξη θα συνεχίσει να υπάρχει. Ας σεβαστούμε τον πόνο των συνανθρώπων μας και ας τους δώσουμε αξία. Τότε θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε.
Το έργο της διαπολιτισμικής μεσολάβησης σε αριθμούς
- Συμφωνία με 14 φορείς (23 δομές) για παροχή υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης
- Προετοιμασία & Απασχόληση 29 διαπολιτισμικών μεσολαβητών
- Ενημερώθηκαν για το έργο περισσότεροι από 225 φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας
- Εξυπηρετήθηκαν από την διαμεσολάβηση συνολικά 1378 μετανάστες & περισσότεροι από 130 εργαζόμενοι στις δομές παρέμβασης
-331 Γυναίκες
-23 Άτομα με ειδικές ανάγκες
-42 Εξαρτημένα άτομα
-588 Σωματικά ασθενείς
-88 Ψυχικά ασθενείς
-302 παιδιά
-53 εθνικότητες μεταναστών
- 100% επιτυχής διαμεσολάβησης με συγκεκριμένο αποτέλεσμα για την ομάδα στόχο
- 92,95% ικανοποιημένοι από τη διαμεσολάβηση πολίτες τρίτων χωρών
- 94% ικανοποιημένο από τη διαμεσολάβηση προσωπικό των φορέων παρέμβασης
- 86,97% Συμβολή στη διευκόλυνση πρόσβασης των ωφελουμένων σε δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά χωρίς διακρίσεις
- 88,44% Συμβολή στην βελτίωση της στάσης των στελεχών των φορέων έναντι των π.τ.χ.
Κατεβάστε: Καλές Πρακτικές Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης
Ρήγα Φεραίου 113 |
Πάροδος Αριστοτέλους 18, Περιβόλα |