Skip to main content

Επιτυχής ολοκλήρωση των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων του έργου WEMIN!

Δημοσιεύτηκε: 30/12/2019
Προβολές: 1735

Επιτυχής ολοκλήρωση των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων
του έργου WEMIN!


Δύο εργαστήρια συνολικής διάρκειας 24 ωρών το καθένα διοργανώθηκαν από 31/10/2019 έως 29/11/2019 από την Ολυμπιακή Εκπαιδευτική στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "WEMIN- Ενδυνάμωση και ενσωμάτωση γυναικών προσφύγων και μεταναστριών", με την υποστήριξη της Ερευνητικής Ομάδας DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Συντονιστής Φορέας του σχεδίου WEMIN).
Τα εργαστήρια όπως έχει ήδη αναφερθεί ήταν δύο τύπων:

-Κατασκευές χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων με πηλό και χαρτοπολτό

-Κατασκευές χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων με ύφασμα.

Τα εργαστήρια έλαβαν χώρα σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμα τόσο για τις γηγενείς γυναίκες όσο και για τις μετανάστριες/πρόσφυγες. Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν σε 4ωρα μαθήματα συγκεκριμένες πάντα ημέρες και ώρες (Τρίτη Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 17:00 έως τις 20:30). Συμμετείχαν γυναίκες από Ελλάδα, Αφγανιστάν, Ιράν, Αιθιοπία, Κονγκό και Συρία. Έφτιαξαν κατασκευές όπως σουπλά, μαξιλάρια, σουβέρ, κορδέλες μαλλιών, φωτιστικά, διακοσμητικά μπολ και κοσμήματα.

 

Screenshot 179

 

Πολλές από τις γυναίκες μετανάστριες/πρόσφυγες που συμμετείχαν στα εργαστήρια είχαν συμμετάσχει και στις προηγούμενες δράσεις του σχεδίου WEMIN, τα μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, τις συνεδρίες ενδυνάμωσης και τις συνεδρίες καθοδήγησης. Μέσα λοιπόν από αυτά τα εργαστήρια τους δόθηκε η ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα ελληνικά που είχαν ήδη διδαχθεί ενώ παράλληλα με τις κατασκευές, δόθηκε η αφορμή για συζητήσεις αναφορικά με τις ζωές τους και τα βιώματά τους.

Η αλληλεπίδραση που υπήρχε ανάμεσα στις γυναίκες ήταν ουσιαστική και θετική καθώς προσπάθησαν να επικοινωνήσουν, να βοηθήσουν και να ακούσουν η μια την άλλη. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων ανταλλάχθηκαν πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα και το πολιτισμό της κάθε χώρας. Παρόλο που ο κύριος στόχος των εργαστηρίων ήταν η αλληλεπίδραση των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών με γυναίκες της τοπικής κοινωνίας, επιτέλεσε ακόμη περισσότερα, καθώς οι γυναίκες χρησιμοποίησαν αυτά τα εργαστήρια ως μέσο αναψυχής και διέξοδο από την δύσκολη καθημερινότητα τους.

Τα αντικείμενα που κατασκευάστηκαν στα εργαστήρια παρουσιάστηκαν σε μια ειδική έκθεση που οργανώθηκε σε συνεργασία με τις γυναίκες παράλληλα με το διήμερο τελικό συνέδριο του έργου WEMIN στην Αθήνα στις 8 & 9 Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου οι γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες μαζί με τις ελληνίδες που υποστήριζαν την έκθεση είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα ακόμα workshop που οργανώθηκε σε συνεργασία με τους Ιρλανδούς εταίρους του σχεδίου, υπό τον τίτλο «Intercultural Breakfast as an Integration tool». Στο workshop αυτό συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συνολικά 25 γυναίκες. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου και της έκθεσης, τα αντικείμενα-εκθέματα μοιράστηκαν στις ίδιες τις γυναίκες που τα είχαν εμπνευστεί και δημιουργήσει.

 

Screenshot 180

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο “WEMINMigrant Women Empowerment and Integration”, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα  www.wemin-project.eu / Follow #WEMIN

Μπορείτε να λάβετε πρόσθετες πληροφορίες μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος σε info@daissy.eap.gr και olykek@olympiakokek.gr.

EU  AMIF