Διαπολιτισμικό Πικ- Νικ του έργου WEMIN στο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Διαπολιτισμικό Πικ- Νικ του έργου WEMIN στο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Ολοκληρώθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης (17/5/2019 - 27/07/2019) του έργου WEMINπου απευθυνόταν σε γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες. Η εκπαίδευση είχε ως στόχο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για την ανάπτυξη και χρήση βασικού λεξιλογίου στα ελληνικά. Η εκπαίδευση συνολικής διάρκειας 80 ωρών, πραγματοποιήθηκε από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ, με υποστήριξη από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο-Ερευνητική Ομάδα DAISSy, Συντονιστή του έργου. Η δράση φιλοξενήθηκε στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Αιτούντων Διεθνή Προστασία, στον Ελαιώνα (Αττική) σε εγκαταστάσεις που παραχωρήθηκαν από την ΑΜΚΕ ΕΛΙΞ, την οποία ευχαριστούμε θερμά. Πραγματοποιήθηκαν 1.684 ανθρωποώρες εκπαίδευσης 31 γυναικών συνολικά, από τις οποίες 26 ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα και έχουν πλέον την ικανότητα να διαβάζουν απλές προτάσεις και να επικοινωνούν για τη διεκπεραίωση βασικών συνδιαλλαγών στα ελληνικά.
Τον κύκλο της εκπαίδευσης ακολούθησε κύκλος ενδυνάμωσης (31/07/2019 - 2/8/2019) στον ίδιο χώρο, με θέμα «Έναρξη Κοινωνικής Συναναστροφής». Στόχος των συνεδριών ήταν η εκμάθηση βασικού λεξιλογίου και προτάσεων όταν συστηνόμαστε, καθώς και έκφρασης βασικών πληροφοριών για τον εαυτό μας. Ταυτόχρονα στόχος ήταν και η εισαγωγή των γυναικών σε διαδικασίες ομαδικής συμβουλευτικής που θα συνεχιστούν εντατικά το Σεπτέμβριο 2019.
Μια ενδιαφέρουσα πρόσθετη δυνατότητα απέκτησαν οι γυναίκες ωφελούμενες του σχεδίου WEMIN που την επέλεξαν. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης και με τη συνοδεία κοινωνικής λειτουργού, τους δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούν ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της Αθήνας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η ολοήμερη δράση έλαβε χώρα την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019, και οι συμμετέχουσες μαζί με τα παιδιά τους βρέθηκαν για πρώτη φορά στο ΚΠΙΣΝ, ένα από τους πιο σημαντικούς δημόσιους χώρους της Αθήνας, με ελεύθερη πρόσβαση και διαδραστική συμμετοχή του κοινού σε ένα πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων. Σε έναν από τους εξωτερικούς χώρους που διαθέτει το Κέντρο, οργανώθηκε πικ-νικ με γεύσεις από το Αφγανιστάν και το Ιράν.
Με αυτό τον τρόπο, οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να βγουν εκτός της δομής φιλοξενίας και να βιώσουν την εμπειρία της εκδρομής, και ταυτόχρονα να γνωρίσουν ένα πλαίσιο που παρέχει ποικίλες δραστηριότητες δωρεάν. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν με ηρεμία και αρμονία με άλλους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, η δραστηριότητα αυτή παρείχε το ιδανικό πλαίσιο, ώστε να γίνει ουσιαστική αξιολόγηση της εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, καθώς και να εκφραστούν οι επιθυμίες και το όραμα των συμμετεχουσών σε σχέση με τις μελλοντικές δράσεις του σχεδίου.
Συνολικά δέκα γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους συμμετείχαν στη δράση και εξέφρασαν πολύ θετικές εντυπώσεις σχετικά με το συνεργατικό τρόπο που υιοθετήθηκε κατά την εκπαίδευση. Αξιολόγησαν ως πολλή θετική και πρωτόγνωρη την ταυτόχρονη παρουσία εκπαιδευτή, διερμηνέα και κοινωνικού λειτουργού στα μαθήματα, ενώ υποστήριξαν ότι ο τρόπος αυτός συνέβαλλε ουσιαστικά όχι μόνο στην απόκτηση γνώσεων αλλά και στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης και στην ενίσχυση την αυτοεκτίμησή τους. Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι δεν φοβούνται πλέον να μιλάνε ελληνικά σε καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν την αλληλεπίδραση με τον γηγενή πληθυσμό, όπως π.χ. όταν επισκέπτονται την υπαίθρια αγορά ή χρειάζεται να ρωτήσουν τους ντόπιους, στο δρόμο, διάφορες πληροφορίες ή οδηγίες.
Έγινε επίσης αναφορά και στις επόμενες δράσεις του έργου στις οποίες ανυπομονούν να λάβουν μέρος. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι οι συμμετέχουσες προχώρησαν και σε αξιολόγηση του τρόπου και του βαθμού στον οποίο ανταποκρίθηκαν οι ίδιες στις γνώσεις και τις εμπειρίες που τους προσφέρθηκαν και δεσμεύτηκαν για τον τρόπο που θα ανταποκριθούν στις μελλοντικές δράσεις του WEMIN.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο “WEMIN: MigrantWomenEmpowermentandIntegration”, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.wemin-project.eu / Follow #WEMIN
Μπορείτε να λάβετε πρόσθετα στοιχεία μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος σε info@daissy.eap.gr και olykek@olympiakokek.gr.